Zundert, een gemiddeld Brabants dorp. Is er hier een verband tussen de uitzonderlijke schaakprestaties en het bloemencorso? Er zijn wel degelijk overeenkomsten tussen het bouwen van een corsowagen en een schaakmatch.
1. Je combineert het beste van iedere speler. 2. Het fundament moet stevig en betrouwbaar zijn. 3. Alleen originele ideeën zijn winnend. 4. Je moet ver vooruitdenken. 5. Kunnen presteren onder tijdsdruk. En 6. Altijd gaan voor de winst. Deze competenties zijn na 88 jaar corso in de genen verschenen. Je zou haast kunnen gaan denken dat door deze erfelijkheidsfactoren, ieder kind wat in Zundert geboren wordt, een natuurlijk schaaktalent is.
Afgelopen weekend werd dit ook weer bevestigd door uitzonderlijke prestaties. Raadsheer 1 speelde uit en scoorde 4-4 tegen de topper Bergen op Zoom, een team met een gemiddeld sterkere speelsterkte. Raadsheer 2 vertrok naar Breda en veegde de vloer aan met sv De Baronie door maar liefst met 7-1 te winnen. Thijs van Opstal op het eerste bord leverde wederom een vol punt. Raadsheer 3 vertrok naar Goirle, ook zij haalden de winst binnen. Knappe prestatie van Lars van Opstal, die een op papier veel sterkere tegenstander, vakkundig van het bord duwde. Topprestatie!
Met de interne competitie lijkt in groep 1, Hans vd Linden, ongrijpbaar te worden. Dit doordat de mede-koplopers Niek Oostvogels en Richard Pijl hun partij verloren. Ook hier is Thijs van Opstal weer de luis in de pels.
In groep 2 rollen Adrie Domen en Glen Jacobs over elkaar heen om winnaar te worden. Beiden wonnen weer hun laatste partij. Puntje van aandacht, Glen is net gepromoveerd naar groep 2 en lijkt op Max Verstappen zoals hij hier ook weer naar de eerste plaats raced.
In groep 3 heeft Ron Been, na ik schat 40 jaar schaken, het licht gezien. Hij volgt met meerdere schakers een cursus voorafgaand aan de competitieavond. Enkele simpele basisregels dringen nu eindelijk door en dat heeft direct een positief effect. ;=)